Hoe maak je een foto met meervoudige belichting?

Meervoudige belichting

Meervoudig belichting is een fotografische techniek waarbij meerdere foto’s worden gecombineerd tot één creatieve foto. De fototechniek levert zeer interessante foto’s op. Meervoudige belichting stelt de fotograaf in staat creatieve beelden te maken op een unieke manier die niet met één enkele foto kan worden bereikt.

Ontstaan vanuit de analoge fotografie

In de tijd dat analoge camera’s de markt domineerden, werden vaak foto’s met meerdere belichtingsbeelden gemaakt door verschillende dia’s te gebruiken om zo een ‘dia-sandwich’ te creëren. Of als je met een camera met een fotorolletje een opname maakt. Vervolgens het rolletje niet doordraait en nog een opname maakt over de vorige heen. Dan gebruik je een techniek die meervoudige belichting wordt genoemd. Lees meer over deze techniek op film met een analoge camera..

Ook met digitale camera's mogelijk

Met digitale camera’s was dit eerst moeilijker te bewerkstelligen. Zodra het beeld namelijk is vastgelegd op het geheugenkaartje, is het van de camerasensor verwijderd. Hierdoor is het is moeilijk om twee of meer beelden te overlappen met elkaar. De Canon EOS-1Dx serie, EOS 5D Mark III + IV, EOS 6D Mark I + II, de EOS 70D + 80D + 90D en de EOS R serie camera’s hebben echter de mogelijkheid om belichtingsstapels tussen twee en negen foto’s samen te stellen.

Bij deze techniek gebruik je het beste een statief of, indien je een steady hand hebt, een monopod. Je wil liefst een achtergrond die niet verschoven is tussen de meerdere beelden. Voor de foto’s in dit artikel is een monopod gebruikt en het voordeel dat de achtergrond donker was.

Deze functie is beschikbaar voor zowel RAW- als JPEG-afbeeldingen en heet ‘meerdere opnamen’.  Binnen deze functionaliteit zijn er verschillende instellingen die om aan te passen en zo het uiteindelijke resultaat te beïnvloeden. Deze mogelijkheden zijn Additief, Gemiddeld, (Vergelijkend) Helder en (Vergelijkend) Donker. Nikon camera’s beschikken over een soortgelijke optie genaamd ‘Meerdere Belichtingen’.

Lees hierover meer op de website van Canon.

Hoe maak je een foto met meervoudige belichting?

  • De additieve belichtingsregeling is voor fotografen die gewend zijn meerdere belichtingen met filmcamera’s te maken. In plaats van elke foto met de juiste belichting te maken, wordt de totale belichting bij elke afzonderlijke foto opgeteld. Om het juiste resultaat te bereiken onderbelicht je elke afbeelding. De resulterende afbeelding is dan correct is belicht als ze allemaal zijn gecombineerd.
  • De instelling ‘Gemiddeld’ biedt een automatische belichtingsregeling waarbij elke afbeelding automatisch is onderbelicht, zodat de uiteindelijke afbeelding vervolgens correct wordt belicht. In tegenstelling tot de instelling ‘Additief’, worden alle afbeeldingen in de instelling ‘Gemiddeld’ genomen op dezelfde belichtingsniveau-instelling.
    Foto 2.
  • De (vergelijkende) ‘Bright’-instelling is geschikt voor het fotograferen van uniforme donkere scènes met heldere objecten bovenop. Een klassiek voorbeeld van zo’n scène is een maan bovenop een donkere nachthemel geplaatst – dit kan alleen door de heldere objecten in de scène te bedekken.
    Foto 3.
  • Omgekeerd wordt (Vergelijkend) ‘Donker’ gebruikt om de heldere delen van afbeeldingen te elimineren en dus alleen de donkere delen van elke afbeelding te bedekken. Deze instelling is handig voor het elimineren van reflecties en heldere vlekken in een afbeelding. Net zoals de reflecties die u kunt zien bij het fotograferen van een portret van iemand die een bril draagt.

Kies de juiste instellingen je cameramenu.

Naast de manier van belichten geef je ook aan of je alle foto’s afzonderlijk wil bewaren of enkel het eindresultaat. Daarnaast geef je nog aan of je door wil gaan met ‘meerdere opnamen’ na je eerste serie of dat je camera ‘meerdere opnamen’ weer uitschakelt.

Wil je doorgaan met ‘meerdere opnamen’, vergeet deze optie dan niet ook weer uit te schakelen weet ik uit eigen ervaring ;-).

Je kunt ‘Meerdere opnamen’ niet selecteren als je de HDR-modus hebt ingeschakeld, als je een video opneemt of als je witbalans-bracketing hebt ingesteld. Ook zijn Automatische belichtingsbracketing, Auto Lighting Optimizer, Highlight Tone Priority en chromatische aberratiecorrectie dan uitgeschakeld.

Veel plezier met experimenteren!

Voor wie zich wil creatief onderscheiden is meerdere belichtingen zeker een optie om uit te proberen. Ik gebruik deze mogelijk wel eens bij mijn sportfotografie maar je kunt het natuurlijk ook inzetten bij je natuur-, architectuur of zelfs bij portretfotografie.

Bedankt voor het lezen van mijn blog: hoe maak je een foto met meervoudige belichting? Veel plezier met experimenteren!

Kijk ook eens naar dit resultaat van fotograaf ‘Levere’ tijdens sportwedstrijden van Universtity of Buffalo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven