Fotografie Blog
Mijn blogartikelen geschreven voor Photofacts.nl en Fotoclub.nl
Klik Hier

Sinds enkele jaren schrijf ik met veel plezier fotografie artikelen voor o.a. het grootste fotografie weblog Photofacts.nl en de fotocommunity Fotoclub.nl. De belangrijkste reden dat ik deze artikelen schrijf is puur en alleen kennisoverdracht en dat ik van schrijven houdt. Het is mijn visie dat iedereen recht op kennis heeft en op deze manier draag ik mijn steentje hieraan bij. De artikelen die ik schrijf zijn mijn persoonlijke ervaringen en manier van fotograferen. Mijn manier van aanpak en kijk op de fotografiewereld zijn echter niet de enige. Iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen en er is geen beste manier. Ik hoop alleen dat mijn blog artikelen plezierig lezen en aanleiding zijn tot een stuk kennis, bewustwording en inspiratie. Mocht je vragen over een van mijn fotografie artikelen hebben neem dan gerust contact met me op. De artikelen zoals hieronder gepubliceerd linken door naar de website van photofacts.nl en fotoclub.nl. Klik op de foto van het betreffende artikel.

Photofacts.nl

5G goed voor de fotograaf

5G, een zegen voor de fotograaf?

5G wordt dit jaar ook in Nederland uitgerold en belooft razendsnelle wifi-snelheden die zullen wedijveren met enkele van de snelste bedrade netwerk-verbindingen.

Meervoudige belichtingen in je camera

In de tijd dat analoge camera's de markt domineerden, werden er vaak foto's met meerdere belichtingsbeelden gemaakt door verschillende dia's te gebruiken om zo een 'dia-sandwich' te creëren.

De keuze van je achtergrond maakt of breekt je foto - Blog Huub Keulers

5 power tips voor spannendere sportfoto's

Een goede sportfoto is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen maar scherpte. In al die jaren dat ik in de sportwereld als fotograaf actief ben heb ik gemerkt dat de meer originele en interessante sportfoto's het meest gewaardeerd worden.

Hoe trek je de aandacht van potentiële klanten?

Een potentiele klant wil een connectie voelen en vraagt zich altijd af: spreekt zijn manier van werken me aan en bevalt me zijn stijl van fotograferen. Pas als je zijn of haar aandacht hebt vraagt men zich af; 'past het gevraagde tarief binnen mijn budget?'.

Straatfotografie is veranderd

In het tijdperk waarbij privacy en alles daarom heen onder een vergrootglas ligt, wordt het er voor de straatfotograaf niet gemakkelijker en leuker op. Zelfs in publieke ruimten, waar het fotograferen in bijna alle omstandigheden gewoon geoorloofd is, wordt je vaak aangesproken en afkeurend gevraagd waarom je foto's maakt.

Fotografie opdrachten Huub Keulers Media Services

Wat een hobbyfotograaf zich vaak niet realiseert

Als je met fotografie je brood wilt verdienen heb je het niet makkelijk. Wellicht heb je zelf ook wel eens overwogen van je hobby je werk te maken. Er zijn alleen wat dingen die veel hobbyfotografen zich niet realiseren.

Fotoworkshop flitsfotografie Huub Keulers Limburg

De basis van flitsen uitgelegd

Over flitsen is in de loop van de tijd al heel wat geschreven, vaak vanuit technisch oogpunt, vanuit creatief oogpunt en soms in een stijl dat het ook echt overkomt bij de wat minder ervaren hobby fotograaf. In de praktijk krijg ik vaak twee antwoorden als ik bij mensen pols of ze weleens geflitst hebben.

Fotoworkshop Adobe Lightroom Classic Limburg

Lightroom: Niet alleen je catalogus back-uppen

Indien je, zoals in mijn geval, een groot fotoarchief hebt van bijvoorbeeld meer dan 50.000 foto's, dan kan het handig zijn om, naast je Lightroom catalogus ook twee andere bestanden te back-uppen.

De Sony A9 aan de tand gevoeld

Onlangs kreeg ik de mogelijkheid om de spiegelloze systeemcamera Sony A9 te gebruiken. Als sportfotograaf was ik heel benieuwd naar deze camera, vooral omdat ik er zeer goede dingen over had vernomen.

Slim beheren van je foto's

Bij veel artikelen die over het beheer van foto's gaan wordt een horrorscenario beschreven. Meestal begint zo'n artikel met: Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je harde schijf crasht en je bent je foto's kwijt.

Test: Handschoenen voor fotografen

De winterperiode heeft alles in zich om prachtige foto's te maken maar dit heeft helaas vaak wel een prijskaartje van koude handen of halfbevroren vingers. Na een kwartier kun je je camera al vaak niet meer vasthouden laat staan bedienen.

Componeer je foto's, net als de oude meesters

We weten waarschijnlijk allemaal wel dat een goede doordachte compositie je foto sterker maakt. Plaats je de belangrijkste elementen op de juiste plek in je foto dan verhoog je de kans op aandacht van de kijker. Maar wat is dan die juiste plek en hoe bepaal je dat?

20 tips binnensportfotografie - Huub Keulers

Zone focus, wat is dat?

We zijn ondertussen zo gewend geraakt aan de autofocus (AF) van onze lenzen dat we soms vergeten dat er ook andere manieren zijn om je hoofdonderwerp scherp op je foto's te krijgen. Een van die methode is de zogenaamde 'zone-focus' ook wel pre-focus genoemd.

Maak zelf zelf een goed getimede actiesportfoto

Wat is er mooier en interessanter om naar te kijken dan een foto die op exact het juiste moment gemaakt is? Of het nu om sport-, straat-, of zelfs een portretfoto gaat; timing maakt of breekt je foto.

Tips voor het fotograferen van hardlopers

Al geruime tijd ben ik met veel passie en enthousiasme bezig met het fotograferen van diverse sporten. Daarbij zie ik het vastleggen van een sport welke ik nog niet eerder in beeld heb gebracht als een leuke uitdaging.

Blog Monopod Keulers

Het nut van een monopod

In Het boek 'Animal Farm' van George Orwell concluderen sommige dieren dat het hebben van vier poten beter is dan twee poten. In dit artikel gaan we bekijken waarom één poot in sommige gevallen beter is dan drie poten.

Blogartikel sportfotografie met de Canon 100-400 lens - Huub Keulers

Test: Canon 100-400mm f/4.5-5.6 II

Dit artikel is trouwens geen volledige review, maar een verwoording hoe ik dit objectief in de praktijk ervaren heb. Om het een en ander wat interessanter te maken zijn diverse foto's ingevoegd welke tijdens het Asics NK Atletiek in Amsterdam en het NK Atletiek voor teams in Sittard gemaakt zijn met dit Canon 100-400mm objectief.

Fotoclub.nl

Fotografie relevant houden in het digitale tijdperk

We leven in een periode waarin fotografie toegankelijker is voor meer mensen dan ooit tevoren. Nog niet zo heel lang geleden waren portretten van mensen een zeldzaamheid.

Hoe beginnen met sportfotografie

Ondanks dat ik fulltime fotograaf en communicatieman ben, is sportfotografie zonder enige twijfel de meest opwindende ervaring die ik als fotograaf beleef. Het heeft mijn fotografie nieuw leven ingeblazen.

Is deze lensdop iets voor jou?

Laatst kwam ik op het internet een van de vreemdste lensdoppen tegen die ik ooit gezien heb. Het Japanse bedrijf voor camera-accessoires UN heeft namelijk een speciale lensdop gemaakt met een ingebouwde temperatuur- en vochtigheidsmeter om je te helpen perfect voor je objectieven te zorgen.

Sony Experience Genk 2019

Fotogenieke evenementen in 2020

Evenementen zijn ideale gelegenheden om te fotograferen. Je kunt er zelf de sfeer vastleggen, verhalen vertellen met je beelden, mooie sportmomenten in beeld brengen of mogelijk zelfs een workshop volgen 😉 Dit overzicht us nog lang niet compleet natuurlijk en waar begin je?

Camera of Smartphone Blog Huub Keulers

Smartphone of camera in 2020?

Kun je je nog voorstellen dat je een telefoon alleen gebruikte om mee te bellen? Dat je bij tijd en wijlen een berichtje verstuurde, en dat je bestanden tergend traag verstuurd werden? Het is een wereld van verschil met de manier waarop we tegenwoordig smartphones gebruiken. Het delen van foto’s en video’s staat voorop, bellen doet haast niemand meer.

Sanicole Vliegshow 2019 - Huub Keulers

12 tips voor het fotograferen van een vliegshow

Een vliegshow spreekt altijd tot de verbeelding en trekt vaak duizenden fotografen aan. Het is de snelheid en het imposante van de vliegtuigen en het feit dat je legio mogelijkheden hebt om er fraaie plaatjes te schieten.

De keuze van je achtergrond maakt of breekt je foto - Blog Huub Keulers

De keuze van je achtergrond maakt of breekt je foto

Na het maken van talloze foto’s in al die jaren dat ik fotografeer kom ik steeds meer tot de conclusie dat een geweldig onderwerp een geweldige achtergrond vereist. Heel vaak concentreren we ons uitsluitend op de elementen waarin we het meest geïnteresseerd zijn, namelijk wat onze ogen zien.

De Canon Err01 foutmelding

Zoals bij veel apparaten zijn foutmeldingen niet de aller duidelijkste teksten, en cameraleveranciers zijn daar zeker geen uitzondering op. Je zou verwachten dat de oplossing al gegeven wordt,

Simpele Lightroom trick om sensorvlekken te vinden

Fotograaf Anthony Morganti denkt dat hij een manier heeft ontdekt om Lightroom te gebruiken vlekken in je foto's veroorzaakt door stof op je camerasensor te verwijderen

10 weetjes bij gebruik van een flitser

Een flitsfoto is altijd een combinatie van twee belichtingen, namelijk; omgevingslicht en flitslicht. Beide belichtingen kun je naar gelieve aanpassen, en op die manier je foto iedere look en sfeer geven zoals jij wil.

PhotoMechanic en Lightroom

Iedereen komt op een gegeven moment wel in de situatie dat zijn/haar foto’s snel uitgezocht en bewerkt moeten worden. Dit speelt vooral na sportwedstrijd, een muziekconcert, evenement of bruidsreportage waar behoorlijk wat foto’s geschoten worden.

Blog Monopod Keulers

Waarom een éénpoot statief handig is

Een éénpoot statief (oftewel monopod genoemd) is een hulpmiddel dat eigenlijk iedere fotograaf in bezit moet hebben. Er zijn echter bepaalde aspecten die je je bij de aanschaf wel moet realiseren. Ze vervangen niet je driepoot statief en je kunt ze niet voor iedere situatie gebruiken.

instagram keulers blog

Geef je fotografie een boost met Instagram

Of het nemen van foto's een hobby-matige of professionele bezigheid is, Instagram is een van de krachtigste hulpmiddelen die fotografen kunnen gebruiken om hun werk te promoten. Deze visuele sociale media-app is een effectieve manier om de interesse van mensen in je fotowerk te vergroten.

Modelfotografie is samenwerken

Velen van jullie zullen het met me eens zijn dat het fotograferen van een model niet alleen maar met camera en fototechniek te maken heeft. Er komt veel meer bij kijken.

Tips bij aanschaf van een reportageflitser

De juiste flitser kiezen kan voor de meeste mensen lastig zijn, zeker als je weinig ervaring hebt in de wereld van de flitsfotografie. Met zoveel opties, merken en technische termen wordt het al snel verwarrend.

Huub Keulers

Tips voor betere binnensportfoto’s

Waarom zijn mijn foto’s gemaakt in een sporthal vaak zo onscherp, te donker, vol ruis of niet interessant genoeg? Dat vragen veel fotografen en ouders van sportende kinderen zich af als ze in sporthallen foto’s maken.

Huub Keulers met monopod

Interview: Huub Keulers over Sportfotografie

Een nieuwe editie van de rubriek 'Fotografen goed belicht'. Dit keer sprak ik sportfotograaf Huub Keulers. Hij heeft zich toegelegd op het fotograferen van sport en hoewel hij zich divers inzet, houdt hij zich het meest bezig met atletiek. Huub vertelt over zijn werk, waarbij beweging en timing een belangrijke rol spelen.

ajax-loader
Scroll naar top