5 tips voor betere sportfoto’s

5 tips voor betere sportfoto's - huub keulers

Als ik de deelnemers aan mijn fotoworkshop vooraf vraag wat ze het lastigste aan sportfotografie vinden, hoor ik vaak: scherpe sportfoto’s maken. En ja, dat is natuurlijk in veel situaties belangrijk maar je kunt dit probleem ook creatief omzeilen, zoals ik in dit artikel nader zal uitleggen.
Echter, een goede sportfoto is van veel meer factoren afhankelijk dan alleen maar scherpte. In al die jaren dat ik in de sportwereld als sportfotograaf actief ben heb ik gemerkt dat de meer originele en interessante sportfoto’s het meest gewaardeerd worden.
Mijn ervaringen op sportfotografie wil ik in 5 fototips graag met jullie in dit blog delen.

1. Standpunt

Het is een open deur maar een doordacht standpunt kan een wereld van verschil maken. Stap als sportfotograaf maar eens een paar meter naar links of rechts en zie het effect door je zoeker. Ook of je staand, zittend, knielend of liggend je sportfoto’s kan veel uitmaken. Ieder standpunt kan een immens effect op je sportfoto hebben. Maar ook het vinden van de juiste plek langs de lijn, atletiekbaan of in de sporthal is vaak de sleutel tot een succesvolle sportfoto. Dat is de reden dat ik vaak op tijd aanwezig ben of indien het kan, enkele dagen vooraf de situatie ter plaatse ga bekijken. Ik zoek dan naar plekken die interessante foto’s kunnen opleveren en beeld me dan in hoe en op welke manier de sporter langs komt. Als het ware ‘draai’ ik een denkbeeldige film in mijn hoofd af.  Deze plekken kunnen de binnen- of buitenzijde van een bocht zijn of een hoger standpunt. Hou wel altijd je eigen en andermans veiligheid goed in de gaten. Net zo goed kan het een recht stuk van een racecircuit zijn met een mooie rustige achtergrond, om panning foto’s te maken. Maar ook sponsorreclame of fans in de achtergrond kunnen een interessante foto opleveren. Het draagt allemaal bij aan je beeld om een goed sportverhaal te vertellen of actiefoto te maken.

Lees het hele artikel op de website van Photofacts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top